Smaragder

Smaragd är den tredje av de mest använda ädelstenarna. Färgen varierar i olika gröna nyanser. Den tillhör ädelstensfamiljen Beryll, där bland annat Akvamarin ingår.

Smaragdens rika gröna färg är även vårens färg och därför prisade våra förfäder smaragden som kärlekens och återfödelsens sten. Värdesatt i åtminstone 4.000 år sägs den förbättra intelligensen och hjärtat. Cleopatra uppskattade smaragden mer än någon annan ädelsten, hon pulvriserade pärlor för Markus Antonius men smaragderna behöll hon för sig själv. Nära Röda havet har man hittat gruvverktyg som daterats 1.650 år före Kristus.

Många anser det vara felaktigt att smaragden är en ömtålig sten, detta stämmer inte. Anledningen är att de flesta smaragder som vi använder har många inneslutningar och det är närvaron av dessa som gör smaragden ömtålig. Närvaron av inneslutningar gör även smaragden mottaglig för vissa behandlingar. Vanligast är utan tvekan oljning, det finns hur många olika varianter som helst på denna behandling, från färglös till mörkt grön olja. Självklart bör detta tas i beaktande om man skall tvätta sina smaragdsmycken. Det kan vara lämpligt att undvika tvättmedel och allt för varmt vatten. På senare år har även glasfyllningar och olika plastbehandlingar typ Opticon ökat markant.

Syntetiska smaragder finns det gott om och det finns till och med företag som marknadsför syntetiska smaragder under föjande slogan: Skapad av naturen, förbättrad av människan. Det kan vara mycket svårt att skilja en äkta smaragd från en syntetisk smaragd. Det finns inte syntetiska smaragder på marknaden i samma utsträckning som syntetisk safir eller rubin. De syntetiska stenar som finns är förhållandevis dyra. Colombia är den viktigaste fyndorten för smaragder, dessvärre kontrollerar maffian många gruvor som producerar mycket vackert material. En annan betydelsefull gruva för vackra smaragder är Sandawana i Zimbabwe.

Text Michel Rufli