Rubinen som är den andra stenen i familjen korund är till färgen röd. Spårämnet som ger den dess röda färg är krom. Rubinen är den högst värdesatta ädelstenen. Den ansågs vara den mest ädla av de tolv stenar Gud skapade. Den placerades på Arons nacke av Gud. Bibeln säger att visdom är mer ädelt än rubiner. I det gamla språket Sanskrit heter rubinen Ratanarj eller Kungen av ädelstenar. Ur nötnings- och bearbetningssynpunkt gäller samma saker som för safiren.
Precis som med safiren är värmebehandling den vanligaste behandlingen för att förbättra färgen, dock inte i samma utsträckning som hos safiren. På senare år har det dykt upp ovanligt mycket ”skumma” stenar på marknaden, detta beroende på att tillgången på rubin är begränsad. Till skillnad mot safiren måste en rubin över 1,50 ct anses som sällsynt. Detta återspeglas självklart i priset och i antalet syntetiska stenar som lämnas in till undersökning. Idag är det mycket svårt att bedöma om en rubin är äkta eller syntetisk, således bör man vara mycket fundersam när det dyker upp rubiner till fyndpriser.
Den mest eftertraktade färgen på rubin är ”duvblods-röd” en mättad röd färg med stor intensitet. Diffusionsbehandling förekommer även av rubiner, dessutom förekommer det glasfyllda rubiner, en behandlingsmetod som blir allt vanligare, dessa kan vara mycket svårt att upptäcka. Om stenen är glasfylld kan det få katastrofala följder vid en eventuell reparation. Glaset kan nämligen ”krypa” ur stenen vid hög värme och detta medför att stenen ser helt annorlunda ut efteråt. Ni kan tänka er själva vilka problem detta kan medföra vid utlämnandet av en rubinring som genomgått en storleksändring. Till skillnad mot safiren förekommer det i princip bara syntetisk rubin som alternativ till den äkta, andra imitationer av syntetiskt ursprung är mycket ovanligt.
Faktum är att rubiner idag är mer värda och mer sällsynta än de vitaste diamanterna. Det högst betalda priset för en rubin betalades 1988 då en sten på 16ct såldes för ca. 1.400.000.-/ct. vilket kan jämföras med en droppformad diamant River (D) / IF på 102 ct som såldes för 800.000:-/ct.
De finaste rubinerna kommer från Burma och verktyg för gruvbrytning har hittats från sten- och bronsåldern.
Text Michel Rufli