Startsidan


Fråga Gemmologen

För dig som har frågor om ädelstenar.
Läs mer 


Walter Schumanns bok "Ädelstenar och Prydnadsstenar"


Läs mer om boken Ädelstenar och Prydnadsstenar
Läs mer och beställ här 

KURSER

DIAMANTGRADERINGSKURS

SGRF erbjuder under oktober varje år i Stockholm en 3-dagarskurs i diamantgradering. Kursen innehåller en grundlig genomgång av diamantens 4 C:
1. Cut (Slipning)
2. Colour (Färg)
3. Clarity (Klarhet)
4. Carat (Carat)

Vi går igenom formler för beräkning av vikten och dessutom ingår många praktiska övningar.

Kursdagarna avlutas med ett skriftligt och ett praktiskt prov. Deltagarna får ett intyg på genomgången kurs och de som även klarar proven tilldelas ett diplom. Vi anser att diamantgraderingskursen håller god internationell standard. Är du intresserad av att gå kursen skicka intresseanmälan till info@gemmologiska.se.


FGA – KURSEN I GEMMOLOGI

I London finns The Gemmological Association of Great Britain, Gem-A. De har en utbildning som ger den välkända titeln Fellow of the Gemmological Association (FGA).

Kursen är uppbyggd på självstudier och består av två delar, Foundation och Diploma.

Foundation är till största delen teoretisk, men praktiska moment ingår där man lär sig hantera de vanligaste gemmologiska instrumenten. Dessa moment är obligatoriska och måste ha genomgåtts innan tentamen får skrivas. Efter avlagd foundation-examen får man ett certifikat på genomgången kurs.

De som vill fortsätta utbildningen till gemmolog går vidare till Diploma. Här blir kraven högre och man går djupare in i varje område inom gemmologin. Man bör också parallellt med de teoretiska studierna träna de praktiska momenten med instrument. Detta förutsätter att man har tillgång till egna eller lånade instrument. Efter godkänd tentamen i både teori och praktik blir man gemmolog. För att få använda titeln gemmolog FGA, måste man dessutom vara medlem i The Gemmological Association of Great Britain.

Vill man från Sverige gå utbildningen läser man på engelska via deras program Open Distance Learning (ODL), med engelska lärare. Praktiska övningar i London krävs för varje kurs. Även tentamen sker i London. För mer information och anmälan gå in på Gem-A:s hemsida »