Startsidan


Fråga Gemmologen

För dig som har frågor om ädelstenar.
Läs mer 


Walter Schumanns bok "Ädelstenar och Prydnadsstenar"


Läs mer om boken Ädelstenar och Prydnadsstenar
Läs mer och beställ här 

FRÅGA GEMMOLOGEN

Om frågespalten

Här hittar du svaren på de vanligaste frågorna som ställs till oss. Vill du själv ställa en fråga skicka den då till: info@gemmologiska.se

Vad är det för skillnad på en diamant och en briljant?

Svar: Diamant är råmaterialet. Briljant är en slipform av diamant. Briljant är den vanligaste slipformen för en diamant. En briljant ska ha 57 fasetter i bestämda proportioner. När en briljant är slipad i de rätta proportionerna reflekteras ljuset maximalt mellan de olika fasetterna.

Vad är det för skillnad på carat med c och karat med K?

Svar: Carat är en viktenhet för ädelstenar och motsvarar 0,2 gram (från början vikten på johannesbrödträdets frö) Karat är en beteckning för guldhalt. 24K avser 100% guld, 18K avser 75% guld (anges också som 750).

Vad är skillnaden mellan en ädelsten och en halvädelsten?

Svar: Begreppet halvädel användes under mitten av 1800-talet av en fransk ädelstenshandlare för att beskriva stenar som var mindre värdefulla. Begreppen togs upp av andra handlare och ibland är bara diamanter, rubiner, safirer och smaragder ”ädla” medan andra även inkluderar t ex pärlor, alexandrit och opal i begreppet ”ädel”. Granat, ametist och topas är exempel på stenar som brukar kallas ”halvädla”. Begreppet halvädelsten används tyvärr fortfarande av en del handlare men är på väg att försvinna i och med att det egentligen inte betyder något och många stenar som förr kallades ”halvädla” kan vara betydligt mer sällsynta och dyrbara än ”ädla”.

Jag trodde Jade var en grön sten men ser stenar i alla möjliga färger som kallas jade. Stämmer det att jade kan ha andra färger än grön?

Svar: Jade kan faktiskt ha nästan vilken färg som helst men det är grön jade som är den mest populära och värdefulla. Jade av allra högsta kvalitet är mycket dyrbar medan andra varianter knappt kostar något alls. Man bör veta att jade består av två olika mineral, jadeit och nefrit, vilka bedöms och värderas lite olika. Jadeit är den mer dyrbara varianten och kan ha nästan vilken färg som helst medan nefrit oftast bara är grön. Ganska ofta ser man att namnet jade används vid försäljning även för andra material som till exempel serpentin och aventurin vilket gör att man bör vara lite vaksam då man köper jade.

Jag har en ring med små diamanter och en stor rubin som är arvegods efter min farmor. Jag vet att hon fick ringen på 1920-talet men när jag lämnade in den påstod de att stenen inte är värd något alls för att den var konstgjord. Kan stenen ha blivit utbytt av någon oseriös guldsmed vid reparation eller fanns verkligen konstgjorda rubiner redan på den tiden?

Svar: Konstgjorda, eller syntetiska, ädelstenar har funnits längre än många tror. Redan under 1800-talet experimenterades det kring framställandet av syntetiska rubiner och från 1910-talet och framåt är det mycket vanligt med syntetiska rubiner och safirer i smycken.

Vad är det för skillnad mellan en syntetisk ädelsten och en imitation?

Svar: Skillnaden mellan en naturlig ädelsten och en syntetisk är att den syntetiska är tillverkad av människor. Syntetiska och naturliga ädelstenar har precis samma egenskaper. En imitation är däremot ett material som ska föreställa något annat. En vit safir kan till exempel användas för att imitera en diamant. Historiskt så är glas den absolut vanligaste imitationen.

Vad är det för skillnad mellan en diamant och en kubisk zirkonia?

Svar: Kubisk zirkonia, (cubic zirkonia, CZ), är ett konstgjort material som används för att imitera diamant. Kubisk zirkonia är något mjukare än diamant och har mer ”eld”. Guldsmeder använder ofta ett enkelt elektriskt instrument som mäter värmeledningsförmåga för att skilja diamant från kubisk zirkonia. Kubisk zirkonia har bra ädelstensegenskaper men är ett mycket billigt material så smycken med kubisk zirkonia har sällan något större värde. Kubisk zirkonia utvecklades från början för industriella ändamål men tack vare sina egenskaper blev den snabbt populär i smycken. Man får inte blanda ihop kubisk zirkonia med det naturliga mineralet zirkon som är en ädelsten.

Varför har vissa stenar ett certifikat och vad betyder det?

Svar: En certifiering är en trygghet, men absolut ingen garanti, när man köper en sten. Det betyder att någon har undersökt den för att bekräfta dess identitet. Det kan vara bra att själv skicka stenar man köpt till ett labb för certifiering för att få bekräftat att stenen är vad säljaren påstått. Det är dock viktigt att veta att ett certifikat inte är en garanti utan en kvalificerad bedömning. Försök att få certifikat som går att spåra, alltså se vem som gjort det och när.

Om jag vill ha en ring med en röd sten vad spelar det då egentligen för roll om det är en rubin, spinell eller granat?

Svar: När man väljer ädelsten så är färgen ofta det allra viktigaste. Det finns många röda stenar och det är ofta rubinens röda färg de flesta tycker bäst om. Rubin har även andra fördelar, den är mycket hård och hållbar. Även spinell och granat är väldigt hållbara stenar men de kommer att slitas ut och riskera att gå sönder mycket tidigare än rubinen. Dessutom är rubin av hög kvalitet betydligt ovanligare och exklusivare än t ex granat och spinell vilket gör smycket ännu mer unikt.

Jag har hört att diamanter inte alls är ovanliga och att många billigare ädelstenar är mer sällsynta. Stämmer det och varför är diamanter då så dyra?

Svar: Det är sant att det finns väldigt gott om diamanter men de allra flesta diamanter passar inte att använda i smycken utan är av industrikvalitet, så kallad ”bort”. Diamanter är betydligt mindre sällsynta än många andra ädelstenar men efterfrågan är samtidigt mycket större på diamanter vilket gör att priserna är höga. Diamanter av allra högsta kvalitet är dessutom väldigt sällsynta, nästan alla diamanter har nämligen inneslutningar av olika slag eller lite fel färg för att passa i smycken.

Flera ädelstenar består av samma mineral så varför heter korund inte bara korund utan istället safir eller rubin? Samma sak med beryll (smaragd, akvamarin) och kvarts (ametist, citrin, bergkristall mfl.), blir det inte bara besvär att lära sig så många olika namn?

Svar: Visst kan det bli många namn att hålla reda på, inom kvartsgruppen finns ett tjugotal olika ädelstensvarianter och det är rätt att rubin och safir är samma mineral. De olika namnen har etablerats under lång tid och ofta mer beskrivit utseende och färg än specifika mineral. Det är egentligen först under 1800-talen man lär sig att klassificera mineral på det vis vi gör idag. Tidigare användes t ex ordet karbunkel för att beskriva röda stenar, oftast granater men ibland slank rubiner och spinell med under samma benämning. Ädelstensnamnen är ofta också anpassade för att vara mer tilltalande för kunder än stenarnas vetenskapliga namn. Ett relativt nytt exempel är ädelstenen Tanzanit som fick sitt nuvarande namn av smyckesföretaget Tiffanys. De tyckte helt enkelt inte att mineralets riktiga namn, zoisit, lät tillräckligt bra.